İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü önündeki bombalı saldırının ardından TBMM’de 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı, geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştiriliyor.
TBMM kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik saldırının ardından, TBMM’deki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Meclis yerleşkesine girişlerde kontroller artırıldı, araç girişlerine sınırlama getirildi.
28. Dönem 2. Yasama Yılı’na ilişkin yapılacak programlarda ise değişikliğe gidilmedi.
28. Dönem 2. Yasama Yılı açılış programı kapsamında TBMM Atatürk Anıtı’ndaki tören saat 13.00’te başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Ankara’da Meclis’in yeni yasama yılı başlangıcı için düzenlenen törende anıta çelenk bıraktı.
Saat 14.00’te ise Meclis Genel Kurulunda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılış toplantısı yapılacak. Davetliler de açılış toplantısı için Genel Kurula alınacak.
ERDOĞAN GENEL KURUL’A SESLENECEK
Genel Kurul açılışının ardından oturumun açılış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak. Erdoğan’ın Ankara’da meydana gelen bombalı saldırı hakkında mesajlar vermesi ve yeni anayasa vurgusunda bulunması bekleniyor.
EMEKLİLERİN GÖZÜ MECLİS’TE
Yeni dönemde Meclis’in en önemli gündemlerini ekonomi başlıkları ve yeni anayasa çalışmaları oluşturacak.
Milyonlarca emeklinin beklediği maaş düzenlemesinin kısa sürede Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor. Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması da Meclis’e sunulacak yasal düzenlemeler arasında yer alıyor.
TANRIKULU FEZLEKESİ GÜNDEMDE
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında hazırlanan fezleke için de süreç işliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili yaptığı açıklama gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Tanrıkulu’nun hakkındaki fezlekenin kısa süre içinde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.
ANAYASA ÇALIŞMALARI: AK PARTİ SİYASİ PARTİLERİ ZİYARET EDECEK
Meclis’in en önemli gündem başlıklarından olan yeni anayasa çalışmaları için AK Parti’nin, Meclis açıldıktan sonra siyasi partileri ziyaret etmesi bekleniyor. Muhalefetin görüş ve önerileri alınacak. Siyasi parti temsilcilerinden oluşan anayasa uzlaşma komisyonunun kurulması da gündemde.
TEZKERE GÖRÜŞÜLECEK
Askere sınır ötesi görev izni veren tezkereler de yeni dönemde Meclis gündemine gelecek.
BÜTÇE MARATONU
2024 yılı bütçe mesaisi ise ekimde başlayacak. Bütçe teklifi 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak. Kasımda komisyon görüşmeleri başlayacak. Yılsonuna kadar da bütçe maratonu tamamlanacak.
YENİ DÖNEMDE 6 SİYASİ PARTİ GRUBU OLACAK
Yeni dönemde 14 siyasi partinin yer aldığı Meclis’te, 6 siyasi partinin grubu olacak.
1 Temmuz 2023 itibarıyla tatile giren Meclis’te tatil dönemi boyunca tadilat yapıldı, ses ve elektronik oylama sistemi yenilendi.
Yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 14 siyasi parti temsil ediliyor ve Meclis’te 6 siyasi parti grubu olacak. (HABER MERKEZİ)